2010. május 10., hétfő

A Camargue félvad (nemez)lova

"A camargue-i ló átlagos marmagassága körülbelül 133 centiméter, ezért inkább a kislovakhoz sorolják ezt a lovat. Testalkata zömök, durva szőrzete szürke színű, amely az életkor előrehaladtával kifehéredik. Sörénye dús, farka bozontos. A farizmok erőteljesek.
...
"Patája széles ezáltal nagy a lépésbiztonsága, ingoványos talajon is kitűnően mozog. A tengervízben is jó boldogul ezért hazájában a „tenger fehér lovának” is becézik." (Ennek a példánynak még a szappanos víz ellen sincs kifogása.)
...
A csikók születésükkor sötétbarnák, feketék, majd a kor előrehaladtával klifehérednek. Kb. 10 éves korukra teljesen fehérek.
...
"Vad formájában a camargue-i ló csak Dél-Franciaország vizenyős, félsós, tengermelléki lápvidékein fordul elő. Télen ez a vidék rideg és barátságtalan, nyáron viszont perzselő a hőség. Ezek a szélsőséges időjárási viszonyok edzett, nagy lépésbiztonságú lovat hoztak létre."

A camargue-i ló emberemlékezet óta a helybéli marhahajcsárok hátaslova. Ezek az emberek a vidék „cowboyai”, és híresek arról, hogy a camargue-i ló hátán ülve fogják be az itteni vad, fekete bikákat."

(Forrás: Wikipedia)

4 megjegyzés:

Zelnice írta...

Ez gyönyörű!

Corinna Nitschmann írta...

Köszi! Lóra fel! ...vajon lovagolás közben is tudnál kötni? :-)

Zelnice írta...

Hihi, biztos nem, lovagolni sem tudok :-)

eszterda írta...

fantasztikusan gyönyörű!!!

Related Posts with Thumbnails